FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT 2019 DE CREIXELL

Del 8 al 21 de setembre de 2019

La Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva de Creixell s’escau sempre el tercer diumenge de setembre.
Aquesta festa es feia antigament a Creixell per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies de Creixell porten en unes safates guarnides amb les coques del Pa Beneit en processó fins a l’església. També hi participa la canalla de la Vila que ha fet la primera comunió al llarg de l'any en curs. Es fa la subhasta de la Coca del Goig i també la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen amb flors diferents altars durant el recorregut de la Processó. A la Processó hi participen també el Ball de Diables i les dues colles geganteres locals.

La Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva que es manté viva encara avui en dia a la Vila creixellenca, té els seus orígens a l'any 1620.

El nom li vé de la seva confraria homónima que va ser fundada a Roma el 1539 a l'església dels dominicans de Santa Maria supra Minerva.

Concretament a Creixell es va fundar el 26 de juliol de l'any 1620.

Al desaparéixer la vinya com a font principal de l'economia creixellenca per deixar pas al turisme, aquesta Festa Major Grossa ha anat deixant pas a la Festa Major de Sant Jaume, la petita, però que pel fet de que s'escau a finals de juliol aplega molts vilatans i turistes a la nostra Vila.

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva. Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França. La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620. 

 

PROGRAMA D'ACTES FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT CREIXELL 2019

 

Diumenge 8 de setembre

9:00h a la Rambla de les Moreres IV Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell.

Divendres 13 de setembre

22:30h a la Plaça Major Ball de nit amb el duet Shákata.

Dissabte 14 de setembre

12:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Espectacle de Titelles “Els Tres Porquets” a càrrec de la companyia l’Invisible Titelles.

19:00h a la Plaça Major ballada de Sardanes amb la cobla Catània.

21:30h a la Plaça del Mirador inici del Correfoc a càrrec del Ball de Diables de Creixell i el Drac “La Pigota” de la Pobla de Montornès.

23:00h a la Plaça del Mirador Ball a càrrec del grup musical SHÁKATA.

Diumenge 15 de setembre

11:15h Processó del Pa Beneït. Sortida des de l’Ajuntament.

11:30h Ofici Solemne amb l’acompanyament de la Coral Santa Rosalia de Torredembarra. Seguidament Processó del Santíssim Sagrament amb guarniment d’Altars a càrrec de veïns de la vila. Amb l’acompanyament de la Cobla de Ministrers del Benifet i la Coral Santa Rosalia.

18:30h al Casal Municipal SARSUELA “Cançó d’amor i de guerra”, adaptació sarsuela catalana en dos actes, a càrrec del Cor de Capo i Solistes.

Dissabte 21 de setembre

20:00h al Casal Municipal Concert Creixell Clàssic, homenatge a Frank Sinatra - “My Way Sinatra”.  • Quan 08/09/2019 des de/d' 09:00" (Europe/Madrid / UTC200)
  • On Ajuntament de Creixell
  • Nom de contacte
  • Telèfon de contacte 977138272
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal

Accions del document