CAL CABALER

HISTORIA DE CAL CABALER DE CREIXELL

 

Cal Cabaler és una gran casa benestant del S. XVIII situada al bell mig del nucli històric de la Vila.

 

Segons ens diu la inscripció de la dovella clau de la portalada d'entrada fou construïda l'any 1783. L'edifici de Cal Cabaler està format per la casa pairal que li dona nom i la torre que pràcticament ha quedat integrada dins la casa.

 

Aquesta torre de 9'5 m. d'alçada i planta quadrada és un edifici de caràcter militar del S. XIV que amb el pas dels temps ha perdut els merlets que la coronaven. Juntament amb el castell i les torres de Ca la Miquelina i Cal Jeroni formava part de l'estructura defensiva de la vila. Servia de refugi per la població en moments de perill. Era un lloc segur on els vilatans podien tancar-se i protegir-se darrera uns potents murs dels atacs enemics.

 

 L'estructura de Cal Cabaler respon a la d'una gran casa pairal de caràcter rural. La primera planta estaria destinada a l'ús de la família i les altres estances estarien destinades a tasques agrícoles : el celler, graners, magatzems, el colomar... Amb els pas del temps la casa ha anat canviant de funció, sense deixar de ser mai una construcció de gran importància en el nostre nucli històric.  Ja durant el S. XIX aquest edifici es coneixia com “El Cafè” . En aquella època també hi podríem trobar-hi l'estanc del poble.

 

 

 Al 1890 Cal Cabaler és la seu del Casino Liberal, una societat de caire recreatiu i de diversió pels creixellencs. Ja a principis del segle XX es construeix “a tomb de poble” un espai anomenat  “La Sala” destinat a activitats socials (balls, teatre...)  Als anys 60 hi havia el bar “La Parra” on es passaven bones estones a la fresca i es feia el vermut de Festa  Major. A partir dels anys 70 s'hi estableix una casa de colònies i amb els pas del temps hem arribat fins ara.... Cal Cabaler ha estat sempre una casa d'acollida i cordialitat, una peça fonamental de la història del nostre poble i esperem que ho continuï sent com a Casa de Cultura i Centre d’Interpretació Turística de Creixell.

 

 CASA DE CULTURA I CENTRE D’INTERPRETACIÓ TURÍSTICA CAL CABALER DE CREIXELL

 

El dia 20 de juliol de 2012 es va inaugurar a Creixell la Casa de Cultura i Centre d’Interpretació Turística "Cal Cabaler". Es tracta d'un espai obert a tothom on es promociona la cultura i es programen les activitats turístiques, lúdiques i culturals de la Vila de Creixell. Cal Cabaler és una casa benestant construïda l’any 1783 (segle XVIII). L’edifici està format per la casa pairal i la Torre Medieval integrada a la casa. i a la qual els visitants poden accedir-hi directament i conèixer un dels elements més importants de la nostra història i del nostre patrimoni. Cal esmentar que la torre militar de defensa és originària del s.XIV . A Creixell hi ha dues torres medievals més: la de Ca la Miquelina i la de Cal Jeroni, que no són visitables.

A la planta baixa està ubicada l' Oficina Municipal de Turisme des d'on s'informa els visitants sobre el Centre d'interpretació i la nostra vila. Aquest centre d'interpretació situat a la segona planta de la casa és un espai museïtzat que ofereix informació sobre les festes i tradicions del nostre poble, la seva història i el seu patrimoni arquitectònic i natural, des del mar i els aiguamolls fins la muntanya. D'aquesta forma, només prement un botó, podrem conèixer llocs com l'espai protegit del "Gorg", la nostra platja, les barraques de pedra seca, les sínies, la història del nostre poble i el patrimoni monumental. Aquesta informació la podem veure a través d'onze pantalles tàctils interactives repartides en tres espais diferents.

A la mateixa segona planta hi trobem una mostra de les restes romanes trobades als jaciments arqueològics de La Clota, al municipi. L'objectiu principal és que el visitant de casa acabi la seva visita amb uns coneixements bàsics sobre el nostre poble i sobre el territori del Baix Gaià. També podem visitar el Celler de la casa on trobem una mostra de diferents eines del camp i informació visual sobre els conreus típics de les nostres contrades al llarg dels temps.

 

A la Casa de Cultura hi trobem una Sala d'Exposicions que pretenem sigui referent en la nostra comarca. Les exposicions es van renovant cada tres setmanes aproximadament.  A la segona planta de la casa hi trobem una sala de reunions a disposició de totes les entitats del municipi que ho sol·licitin, la Regidoria de Cultura, turisme i festes i una aula equipada amb projector i zona wifi per poder-se connectar a internet. Cal Cabaler també és la seu del projecte MURAL GEGANT DE CATALUNYA.

 

EL NOSTRE HORARI : De dilluns a divendres de 9h a 14 h.

 

Entrada Lliure

 CONTACTE: 

Cal Cabaler. Casa de Cultura i Centre d’Interpretació Turística de Creixell

C/Sant Jaume 4

43839 – CREIXELL

Telf. 977138272

Mail: infocreixell@creixell.cat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accions del document