Agermanament

AGERMANAMENT CREIXELL - VOREY SUR ARZON - SAINT VINCENT

HISTÒRIA DE L’AGERMANAMENT

L’ Agermanament de Creixell amb el poble francès de Vorey sur Arzon va néixer fa 30 anys (1990), de la mà del Sr. Moral-Querol, català exiliat a França i del Sr. Dénant de Vorey sur Arzon. En el Ple de l'Ajuntament de Vorey, convocat pel dia 19/01/1990, el Sr. Verots, regidor de cultura i esports, dóna compte al Consell Municipal de la carta del Sr. Moral-Querol on proposa el poble de Creixell, amb 1.000 habitants, a la Costa Mediterrània, com a candidat per aquest agermanament.

En el mateix Ple Municipal i a petició del Sr.Verots i del Sr.Dénant s'aprova organitzar una trobada amb els regidors de Creixell i enviar una petició d'agermanament al Consell de pobles i regions d'Europa. Aquesta és la primera espurna de l'agermanament!

Es veu molt adient establir un intercanvi entre dos pobles de  diferents característiques : un a la costa i dedicat al turisme, l'altre d'interior i agrícola, situat al massís central de França, al Departament de l'Haute-Loire, a la regió de l'Auvergne. Amb similar població però amb suficients diferències per establir un ric i apassionant intercanvi cultural.

Per part del consistori creixellenc, van signar l’Agermanament el Sr.Lluís Sardà, com alcalde i els regidors Sr. Josep Figuerola, Sra.Helena Díaz, Sr. Carlos Martín, Sr. Pere Calvet, Sr. Josep Alberich i  Sr.Jaume Gomis.

Per part de l'Ajuntament de Vorey, van signar l'agermanament  el Sr. Gerard Deygas com alcalde i els regidors Bonnejoux, Barbier, Montagnon, Verots, Allibert, Coffy, Collange, Cottier, Deydier, Gallien, Jouvi, Liofer i Reynaud.

Al costat del marc institucional hi va haver un altre gran motor imparable que va impulsar la relació entre els dos pobles : la voluntat de la gent. Al mes de maig de 1990, el poble de Creixell rep per primera vegada els amics francesos en un cap de setmana ple d'actes festius i institucionals.

A partir d’aquest moment s’inicia una relació entre els dos pobles que, poc a poc, van teixint complicitats i s’enriqueixen de les dues cultures. S’organitzen intercanvis entre els respectius grups de joves, les escoles, el grup de bombers, diferents associacions dels dos municipis i totes les persones i famílies que hi han participat i continuen participant en l’Agermanament, obrint les portes de casa seva per rebre les famílies franceses.

A l’any 2000, durant en els actes de celebració del desè aniversari de l’Agermanament Creixell-Vorey, es signa l’agermanament amb el municipi de Saint Vincent, poble veí de Vorey. Per part del nostre poble va signar l’alcaldessa de Creixell, Sra. Rosa Maria Bertran i per part de Saint Vincent, el seu alcalde, el Sr. Jean Louis Vidal. Aquesta relació a tres bandes ha estat encara més enriquidora i ens ha permès conèixer millor el poble de Saint Vincent i la seva gent.

L’objectiu de l’Agermanament és clar : la relació i entesa entre els pobles, passar-ho bé fent nous amics i coneixent altres costums i tradicions. Aviat descobrim que les diferències no ens allunyen sinó que ens apropen.

Vorey, Saint Vincent i la seva gent, ja no són només els nostres pobles agermanats des de 1990. Són els nostres amics per sempre,que han volgut estrènyer els llaços d’amistat entre famílies amb la seva actitud afable i sincera.

Al mes de maig de 2020 havíem de celebrar al nostre municipi els 30 anys d’ Agermanament amb Vorey sur Arzon i 20 anys amb Saint Vincent. La pandèmia ens ho va impedir, però el proper any esperem poder dur a bon terme aquesta celebració.

L’ Agermanament és una activitat oberta a tothom que hi vulgui participar. Si voleu rebre més informació podeu trucar a Cal Cabaler, Casa de Cultura 977138272 o a la Bibliocreixell, Biblioteca Municipal 977803400.

http://www.vorey.fr/

https://www.saintvincent43.fr/

https://www.facebook.com/groups/347107345859494

 

Vorey

 

 

Saint Vincent 

Accions del document