LA FESTA MAJOR DE SANT JAUME I LA FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT O DE LA MINERVA

 

La cultura i el folklore popular es manifesten a la Festa Major de Sant Jaume el 25 de juliol.

Es celebra des de molt antic; les Ordinacions de Creixell ja parlen d’aquesta festa. Es tradicional per Sant Jaume que es faci l’acompanyament de les autoritats en comitiva fins a l’església, el que es diu l’anada a l’Ofici Solemne, acompanyats per una cobla o una banda de música.

És curiós veure com amb el pas dels anys encara continúa vigent la tradició creixellenca de que en aquesta Processó hi participa també al costat de les autoritats de l’Ajuntament,  el Jutge de Pau, la Farmaceútica del poble i el Cap de la Policia Local.

Es treu en Processó la imatge del Sant Patró Sant Jaume pels carrers de la Vila.

Al sortir d’ofici, es fa la tradicional ballada de Sardanes.

Des de fa uns anys, a la Processó hi participa el Seguici Popular, que el formen els gegants i els capgrossos de la Vila, la colla gegantera Esmarris de Creixell, la colla Geganters i Capgrossos de Creixell, la colla del Ball de Diables de Creixell, la colla Units pels Gegants, els trabucaires del Ball del Serrallonga i les espurnes de Creixell.

La Festa de Sant Jaume és en realitat la Festa Major Petita de Creixell. Però amb el pas del temps en que l’agricultura va deixar pas al turisme, la Festa de Sant Jaume és mes reixida d’actes i ha adquirit més importància.

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans en dèiem la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parròquia i del poble, Sant Jaume, que s’escau el 25 de juliol. El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l’Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l’envelat de darrera del Castell i mes tard va passar a la plaça Major. Actualment la majoria d’actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l’olla. Amb el pas del temps, molts d’aquests entreteniments han desaparegut i n’han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent. A la majoria de les cases es feia i es continua fent encara un gran àpat, al qual hi són convidats els parents i amics forans. Actualment la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament.

Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produït pel fenomen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume està molt més reeixida d’actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa. Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

Des del mes de juliol de l’any 2005, Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva, que enguany celebren el seu setzè aniversari. També tenim la colla del Ball de Diables de Creixell, des de fa ja sis anys. Aquests elements acompanyen la festa amb els cercavila i el correfoc i també a la Processó. 

Accions del document