CINC CONSELLS PER CALMAR LA TEVA MASCOTA DURANT LA NIT DE SANT JOAN

Abaixar les persianes, crear una "zona de seguretat" i actuar amb normalitat són alguns dels trucs que recomanen els experts La nit de Sant Joan no és nit d'alegria per a tothom. Molts gossos i gats tenen por, i fins i tot fòbia, al so dels petards que se solen llençar durant la revetlla.

Thursday 16 June 2022

ÀREA DE PROTECCIÓ DELS ANIMALS
 
CINC CONSELLS PER CALMAR LA TEVA MASCOTA DURANT LA NIT DE SANT JOAN
 
Abaixar les persianes, crear una "zona de seguretat" i actuar amb normalitat són alguns dels trucs que recomanen els experts
La nit de Sant Joan no és nit d'alegria per a tothom. Molts gossos i gats tenen por, i fins i tot fòbia, al so dels petards que se solen llençar durant la revetlla.
La veterinària de Reus i especialista en medicina del comportament, Marta Castillejo, ens revela alguns consells i trucs que us compartim perquè les mascotes no pateixin tant durant aquesta nit singular.

 
 
1.- És fòbia o por?
 
Primer de tot és important diferenciar si el nostre gos té fòbia o només por als coets. Si es tracta del primer cas, és important dur el nostre gos al veterinari per tal d'iniciar així un tractament de teràpia amb un etòleg -un especialista en medicina del comportament- de cara l'any vinent, ja que les fòbies dificulten la vida diària de l'animal i també la interacció i la capacitat de poder fer vida normal amb ells.
 
2.- Crear la «zona segura»
 
Es recomana, primer de tot, crear l'anomenada "zona segura" per al nostre animal. Serveix tant per a gossos amb por com per a gossos amb fòbia. Ens hem d'assegurar que escollim el seu racó favorit o aquell al qual normalment ja s'amaga quan té por -sota el llit, al lavabo, en un racó d'alguna habitació, etc.- i allà crear un refugi amb, per exemple, el seu propi llit amb una manta aixecada al damunt per amortir el so. També hem de deixar els recipients d'aigua i menjar en aquest nou refugi, d'aquesta manera quan estigui més relaxat podrà agafar forces sense allunyar-se de la zona segura. Convé també deixar-hi les seves joguines, perquè es faci seu aquest racó.
 
3.- Persianes, finestres i música suau
 
Com que l'objectiu és evitar que el gos escolti de ple el soroll dels petards, també s'han de baixar persianes i tancar finestres i posar música suau que camufli la font d'estrès. És cert que les altes temperatures poden afectar l'animal, i sobretot si la por l'obliga a respirar molt ràpidament, així que també hem de pensar a deixar un ventilador obert per evitar un cop de calor. És recomanable crear aquesta zona un mes abans, per així anar habituant l'animal a aquell racó. Hi ha d'anar per iniciativa pròpia, mai el podem forçar a fer-ho. I, sobretot, no triem com a zona segura un punt de la casa que hagi estat utilitzat per castigar-lo o que estigui a l'exterior, on el so lògicament és molt més fort.
 
4.- Actua amb normalitat
 
Un altre aspecte important, i molt difícil d'aplicar per part dels propietaris, és no estar a sobre de l'animal acariciant-lo i compadint-lo, ja que d'aquesta manera el que ell entén és que realment la por que té està justificada, així que s'ha d'actuar amb normalitat. Tot i així, explica Marta Castillejo de Bitxus, sí que podem deixar que l'animal se'ns apropi. És a dir, que no hem d'evitar el contacte per complet però tampoc reforçar la seva por amb carícies, i sí que l'hem de premiar quan estigui relaxat.
 
5.- Exercici previ
 
El dia de la revetlla és recomanable que el gos faci una bona passejada i exercici, ja que d'aquesta forma a la nit es trobarà més cansat i haurà alliberat energia acumulada, el que facilitarà que es relaxi més ràpidament. Sobretot no s'ha de dur el gos deslligat, tot i que hi estigui habituat, ja que en aquests casos la reacció de l'animal és imprevisible i podria marxar corrents si escolta algun petard. Si el gos, però, no vol sortir aquell dia al carrer, no l'hem de forçar i podem deixar papers de diari o una zona perquè pugui fer les seves necessitats, i no renyar-lo si les fa.
Si a la Nit de Sant Joan us trobeu un gos perdut o espantat i el podeu recollir, porteu-lo a la Policia Local.
Moltes gràcies.

Accions del document