CREIXELL VIURÀ EL PRIMER FESTIVAL DE NOVEL·LA CRIMINAL EN CATALÀ, CREIXELL.CRIMS, EL PROPER MES DE JULIOL.

ELS PROPERS DIES 15 I 16 DE JULIOL DE 2022, CREIXELL S'ENDINSARÀ EN EL MÓN DE LA LITERATURA CRIMINAL AMB LA CELEBRACIÓ DEL PRIMER FESTIVAL CREIXELL.CRIMS I LA PRIMERA EDICIÓ DEL PREMI DE NOVEL·LA MARGARIDA ARITZETA-VILA DE CREIXELL, DE LA MÀ DE L'EDITORIAL ALREVÉS.

Friday 11 March 2022

Creixell viurà el primer Festival de Novel.la Criminal en Català -batejat com Creixell.Crims- els dies 15 i 16 de juliol amb la la vinguda de 13 autors i autores catalans de primer nivell en novel.la criminal o negra.

Així ho ha anunciat avui l’Ajuntament i la promotora i comissària del festival, que han anunciat també que el festival inclou el I Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel.la criminal inèdita, el qual ja ha obert termini i clourà el 10 de juny a les 12 hores. El concurs tindrà el nom de l’escriptora vallenca en ser aquesta una de les pioneres i destacades escriptores catalanes en aquest gènere, premi Sant Joan de novel.la , creu de Sant Jordi I Degana de les lletres catalanes.

Amb l’objectiu de situar Creixell en el mapa literari català i internacional en una matèria especialitzada que té molts seguidors, l’interès de donar una forta empenta a la cultura i atreure visitants, viurà els dies claus entre el 15 i el 16 de juliol vinents, quan se celebraran taules rodones i trobades amb els escriptors, en un format novedós on l’ambientació serà especial i d’acord amb la temàtica. Les trobades es faran en llocs oberts, a l’aire lliure o espais tancats en funció del moment del dia. L’organització no ha volgut avançar els noms del autors, però la seva presència ja està confirmada.

Els objectius del festival són ‘promoure la literatura criminal en català, procurar un espai d’interacció per a totes les editorials que han publicat títols enguany, esdevenir un altaveu per als escriptors del gènere del territori i proporcionar el gaudi d’un entorn privilegiat a través de la cultura’, ha destacat la seva comissària, l’escriptora de gènere Raquel Gámez-Serrano.

L’ambientació que es crearà

L’ambientació, eix transversal del festival, recrearà els clubs nocturns de Jazz i els locals clandestins, tan inherents a la novel·la criminal. Serà un
festival diferent on es combinaran les taules rodones amb música i ball en directe durant el vespre del divendres, on se concedirà el premi de novel·la criminal, i la jornada del dissabte.

CREIXELL es convertirà en la tercera localitat catalana que organitza un festival de novel.la negra en llengua catalana. Aquest serà un dels trets diferencials amb la resta de festivals de la mateixa temàtica que tenen lloc a Catalunya, destacaven l’alcalde, Jordi Llopart, i el regidor de Cultura, Francesc Sentís. Altrament, es dóna una oferta cultural als municipis del Baix Gaià, on es promocionarà especialment el festival. L’alcalde ha destacat que durant la pandèmia, Creixell ha seguit donant suport a la cultura.

El projecte compta amb el suport de l’editorial barcelonina Alrevés, que en la col.lecció Crim.cat publicarà l’obra guanyadora. Qui s’emporti el guardó, a més, rebrà 2.000 euros en concepte de drets d’autor. El seu editori, Ilya Pérdigo, subratllava que el gènere viu ‘un bon moment’ i la proliferació de thrillers i sèries de crims a les plataformes de televisió ‘ajuda’ al sector.

Altrament, hi haurà activitats paral.leles al festival, que començaran el 18 de març amb un club de lectura, i seguiran amb accions com cinema a la fresca. La Bibliteca municipal serà un dels escenaris destacats de les activitats

 

Feu click aquí per baixer el pdf.

 

I PREMI MARGARIDA ARITZETA-VILA DE CREIXELL I PREMI MARGARIDA ARITZETA-VILA DE CREIXELL

L’Ajuntament de Creixell i l’editorial Alrevés, a través de la col·lecció crims.cat, convoquen el I Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel·la criminal que es regeix per les bases següents:

1-Hi podran optar novel·les originals escrites en llengua catalana que s’adscriguin al gènere criminal.

2-L’extensió de les novel·les serà d’un mínim de 120 pàgines i un màxim de 250, escrites a doble espai, amb font Times New Roman 12.

3-La presentació dels originals es tancarà a les 12 del migdia del 10 de juny de 2022

. 4-Les obres es presentaran exclusivament per correu electrònic a l’adreça creixellcrims@gmail.com. S’enviaran dos fitxers, un amb l’obra, sense signar, i un altre amb la plica corresponent on hi ha d’haver nom complet, mail, telèfon, adreça i DNI del participant. NOMÉS S’ADMETRAN OBRES PRESENTADES EN WORD.

5-Un cop presentades les obres a concurs no podran ser retirades ni modificades.

6-La novel·la guanyadora obtindrà un total de 2.000 euros, que correspondran a l’avançament de drets d’autor de la publicació de la novel·la per part de l’editorial Alrevés, a la col·lecció crims.cat, que són aportats per l’Ajuntament de Creixell i s’atorgaran en el moment de la concessió del premi (el juliol 2022).

7-La novel·la es publicarà abans de la segona edició del festival CREIXELL.CRIMS.

8-Els membres del jurat seran comunicats abans de la data màxima del lliurament dels originals

. 9-El jurat podrà declarar desert el premi si considera que cap de les obres presentades no n’és mereixedora.

10-El premi es lliurarà en el decurs del festival CREIXELL.CRIMS 2022, festival de novel·la criminal en català.

 

Accions del document