ENTREVISTA DE L'ALCALDE DE CREIXELL JORDI LLOPART AL DIARI LA CIUTAT DEL BAIX GAIÀ

Jordi Llopart: “Des de l’inici de la pandèmia, a Creixell hem passat de 3.500 a 4.000 habitants”

Wednesday 04 November 2020

Jordi Llopart: “Des de l’inici de la pandèmia hem passat de 3.500 a 4.000 habitants”

Entrevista amb l'alcalde de Creixell

Compartir en Facebook
 
Piular en Twitter
  
Imatge de l'alcalde de Creixell, Jordi Llopart. JULIO COLLADO

En quina situació es troba ara mateix Creixell pel que fa al coronavirus?

En els dos últims mesos hem tingut una mica de pujada. Dels 13 casos que teníem vam passar a 51 i ara en tenim uns 49. És una situació que tenim controlada dintre del que podem. El problema és que no tenim informació respecte a les persones que poden estar contagiades. Ens podem assabentar d’alguna, però no totes. El nostre interès no està a saber qui és la persona contagiada, sinó si aquella persona està confinada a casa i necessita alguna ajuda que se li pugui facilitar amb voluntaris per fer la compra i portar-li a casa seva. De moment només s’ha donat un cas així.

Pel que fa al tema del col·legi van sortir dos positius en dos nens, es va aplicar el protocol i estem fent aquest seguiment. També estem fent desinfecció de comerços, de la porta de l’escola o dels parcs. Ara tancarem alguns parcs que pràcticament no s’utilitzen, mentre als que sí que s’utilitzen posarem un cartell d’advertiment que no es podrà utilitzar durant unes hores del dia en les que anirem desinfectant-los. Poc més podem fer en aquest sentit més enllà de seguir la normativa que ens puguin anar marcant el govern de la Generalitat.

Fa una setmana va sortir la informació d’un positiu d’una treballadora de la residència Mar i Sol.

Això no és realment així, la informació està mal donada. A les residències el protocol és molt més estricte que a les escoles. En el cas de la residència Mar i Sol, hi va haver una treballadora que l’havia passat i el que s’ha fet és fer un PCR a tots els residents per protocol, però no perquè hi hagi un cas d’infecció del virus. Aquestes PCR han donat tots negatius en treballadors i residents. En principi en les dues residències de Creixell no tenim cap problema en treballadors ni residents. Ja no vam tindre cap cas durant la primera onada i esperem que segueixi sent així.

Com ha anat aquesta temporada d’estiu?

Diria que com a tot arreu. Sort que hem tingut els càmpings que més o menys han anat omplint. El nostre turisme bé a través dels càmpings i també de segones residències. En aquest segon cas hi ha hagut increment important. Si quan la gent tenia vacances venia 10 dies aquí i 10 dies a un altre lloc, ara s’han estat aquí els 20 dies.

A més, un tema destacable és l’increment dels empadronaments. Des de l’inici de la pandèmia al març fins ara, hem passat dels 3.518 habitants que érem a ser 4.028. Hi ha un increment important d’unes 500 persones, tot i que no és una xifra exacta i s’ha de depurar amb baixes que estan en tràmit i que baixaran una mica la xifra.

Quin és el motiu d’aquest increment d’empadronaments?

Suposo que hi ha gent que si pot fer teletreball, el ve a fer aquí en lloc de fer-lo a un pis tancat a Barcelona o Sabadell per exemple. Ho entenc perfectament. Si s’acabés produint un altre confinament, no és el mateix passar-lo en un poble com Creixell que en una ciutat tancat en un pis.

Durant el confinament, les segones residències en urbanitzacions de platja van patir un increment de les ocupacions. Creixell ho ha patit?

Tenim ocupacions, però no hem patit un increment important. Estem patint el mateix que pateixen tots els pobles de costa, però aquestes ocupacions les hem patit des de fa anys entre que acaba l’estiu i comença la Setmana Santa. L’increment no és significatiu respecte d’anys anterior. La proporció no és que s’hagi incrementat, no és significativa. Estem en un nivell que preocupa, però no és tant com es pot treure en estadístiques. Tenim un control dels habitatges ocupats. Normalment són propietat de bancs i no de famílies, això fa que sigui més fàcil. A les entitats bancàries sembla que els interessi tenir cases buides, que les ocupin i les destrossin, però no totes les ocupacions que tenim són d’aquest tipus.

Com està la remodelació de la Plaça Major?

L’obra ja està feta i només falta arreglar quatre coses i posar alguna planta més. Per la nostra part la donem per acabada, tot i que sí la gent fa crítiques constructives i proposa alguna variació, la tindrem en compte. Per posar un exemple, hem posat una tipologia de bancs que quan els van veure es van queixar per la gent gran. Doncs si s’ha de rectificar, es farà.

Aquesta obra entre que es va iniciar, es va parar i es va reprendre amb una altra empresa per problemes administratius, després per la Covid i l’estiu se’ns ha acabat tirant a sobre, ha acabat sent una odissea. Però en aquests moments ja està tota oberta al públic.

Les obres van donar a conèixer un pou.

A la majoria del poble, especialment al casc antic, hi ha túnels que es van fer fa segles i estan comunicats entre ells. Si miréssim per tot el casc antic en trobaríem més, fins i tot hi ha cases que tenen trossos d’aquests túnels. Simplement era una comunicació que anaven a parar al castell o anaven del poble a la platja. A la plaça Major el que es va trobar va ser un pou d’uns 20 metres de profunditat, però a la meitat del recorregut també hi ha la comunicació amb els túnels. És una cosa molt antiga que ha sortit ara que s’ha rebaixat la platja, però hi havia gent que ja sabia de la seva existència.

Ara ha quedat en mans del Departament de Cultura de la Generalitat. Es va requerir dues vegades a una empresa arqueològica perquè fes un informe de què s’havia de fer i estem esperant que ens donin una resposta. De moment està tancat perquè ningú hi caigui. La nostra intenció és reduir l’espai que hem deixat al voltant d’aquest pou, obrir-lo, posar-hi un vidre que es pugui veure l’interior i posar una placa per tenir un altre atractiu més des del punt de vista turístic.

Fa unes setmanes es va inaugurar un nou Punt Jove al municipi.

Al costat del gimnàs hi ha un espai per a poder fer activitats i s’ha aprofitat des de la regidoria de Joventut per a posar-hi tècnics i obrir-ho als joves per intentar fer-hi activitats i que tinguin un punt de recollida. És una iniciativa molt recent i falta per veure realment com funciona, perquè molts joves ho van a veure d’entrada i amb el temps deixen d’anar-hi. Hem de veure en quina estructura queda i quines activitats es poden fer. Dintre de tot el que està passant, des de l’Ajuntament intentem seguir oferint els serveis que podem i que creiem que són necessaris, tot i que ara s’ha d’anar amb compte de com es mantenen.

Aquest estiu s’ha incorporat Jaume Serret a l’equip de govern. Ha generat polèmica aquesta decisió?

Em pensava que hi hauria bastanta polèmica i la veritat és que no n’hi ha hagut. És una decisió que va prendre ell. Li vaig fer una proposta perquè és una persona que en els anys que fa que el conec sempre ha dit que tenia ganes de treballar pel municipi. Formava part d’un partit, però sempre que tenia una conversació amb ell volia fer coses per Creixell.

Ell es va trobar amb els seus impediments i la seva problemàtica i va acabar prenent una decisió. Jo vaig recollir aquesta decisió que va prendre i li vaig oferir la cartera de Comerç per separar-la de Turisme. Ara està arrencant a treballar en la campanya de Nadal i s’ha encarregat de tot el tema d’ajudes que s’han fet als establiments que van tancar forçosament i que ara hem començat a donar. Està fent una bona feina i està treballant pel municipi.

La meva opinió és que suposo que va considerar que era una forma de poder treballar i col·laborar. A més, m’era indistint que fos membre d’un partit o un altre. Al final en la política municipal sempre he intentat fugir de temes polítics que afecten més a la Generalitat o al govern de l’Estat i l’única preocupació és el municipi.

Després de 14 anys, Mossèn Joan Brulles ha deixat de ser rector de la Parròquia de Sant Jaume Apòstol de Creixell fa unes setmanes.

Em vaig assabentar de la seva decisió un mes abans aproximadament. És una persona molt apreciada al poble i la seva marxa ha generat un gran rebombori. Personalment, a mi m’ha sabut molt greu, però cadascú sap els motius pels quals pren una decisió. Em consta que ja feia temps que tenia ganes de marxar. Coneixia l’arquebisbe de Rabat des de fa molts anys i va decidir acceptar l’oferta que li va fer i marxar al Marroc. En principi és per un any, però ja es veurà al final. Quan va venir aquí fa 14 anys els seus pares vivien a Torredembarra, però ara que han mort i ja no tenia aquest lligam familiar deu haver pensat que era bon moment per marxar.

A l’inici del mandat va comentar que una de les inversions que es volien fer era una revisió del Pla General. Amb tot el que ha passat s’ha hagut d’aturar?

Sí. Està present i tenim una mica de partida en el pressupost que vam fer al juliol, però en un poble petit com Creixell hi ha moltes actuacions que el tema de la Covid ens les ha aturat i una és aquesta. És un tema important, el que passa que tampoc disposem de tanta partida pressupostaria per poder fer aquesta revisió i l’haurem d’anar fent per parts. El primer és tenir els diners per poder fer l’adjudicació i mirar com ho tirem endavant, perquè és un tema en què tampoc hi ha subvencions.

Creixell tenia un dels deutes més elevats de la província de Tarragona al principi del mandat. La situació ha millorat?

Anem millorant cada any. L’únic deute que té aquest Ajuntament va ser un deute d’uns 7 milions d’euros que és el préstec que es va acabar fent amb l’Estat per poder pagar els proveïdors impagats que hi havia el 2012. Això s’ha reconduït a través de la signatura d’un crèdit a través d’una entitat bancària a 10 anys i en aquests moments estem sobre uns 6 milions de deute, així que hem rebaixat al voltant d’un milió.

La sort en aquests moments és que no tenim cap deute de crèdit bancari, simplement és aquest préstec que ens va fer l’Estat. Si no és per un incident administratiu que ho faci endarrerir o per un pacte amb els proveïdors, estem pagant les factures dins els terminis establerts i al corrent de pagaments.

Quins projectes i inversions a curt termini té previst l’Ajuntament de Creixell?

En aquests moments el que estem portant a terme és un estudi de la situació fiscal de l’Ajuntament de l’any 2018 i pràcticament ara ens posem al dia en la presentació dels comptes del 2019. També estem fent un estudi de mobilitat de tot el poble i una avaluació dels llocs de feina dels treballadors de l’Ajuntament. A més tenim per tirar endavant, amb les subvencions que tenim previstes, obres senzilles amb les quals esperem que no tinguem tants problemes com amb la plaça Major.

Accions del document