ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA RUTA CRIMINAL LITERÀRIA DEL FESTIVAL DE NOVEL-LA CRIMINAL EN CATALÀ CREIXELL. CRIMS

Una trentena de veïns creixellencs i persones d'altres indrets del Baix Gaià, es van aplegar, ahir dissabte 1 de juliol, per escoltar la magnífica actuació d'en Jordi Suñé, antropòleg torrenc i autor del llibre "Creixell fa memòria", a la RUTA CRIMINAL LITERÀRIA pels carrers del nucli històric de Creixell.

Tuesday 04 July 2023

ALCALDIA - ÀREA DE CULTURA
RUTA CRIMINAL LITERÀRIA DEL FESTIVAL DE NOVEL-LA CRIMINAL EN CATALÀ CREIXELL. CRIMS
🎉 Una trentena de veïns creixellencs i persones d'altres indrets del Baix Gaià, es van aplegar, ahir dissabte 1 de juliol, per escoltar la magnífica actuació d'en Jordi Suñé, antropòleg torrenc i autor del llibre "Creixell fa memòria", a la RUTA CRIMINAL LITERÀRIA pels carrers del nucli històric de Creixell.
Aquesta ha estat la darrera activitat prèvia programada dins del marc de la segona edició del festival Creixell Crims .
L'acte ha estat presentat per Maribel Pérez Fontanillas , responsable de la Biblioteca Municipal Bibliocreixell i Raquel Gámez Serrano , comissària del Festival de Novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS.
En quatre punts diferents, el Jordi Suñé Morales ens ha explicat diferents històries sobre crims reals ocorreguts a Creixell al llarg de la seva història.
El litoral de Creixell, era l'escenari perfecte per les ràtzies i el contraban. Pirates i corsaris que venien de mar endins, assaltaven per sorpresa les poblacions com Creixell.
L'any 1585 els pirates van desembarcar prop de Creixell i es van endur uns quants captius. La Torre de l'Hostal es va construir arran d'aquests fets segurament.
Un altre de les curiositats que ens ha explicat és que al segle XVIII un contramestre va capturar una nau pirata. El Rei Felip V li va donar una bona recompensa amb la qual és va construir la "Casa del Contramestre ", que encara existeix a la platja de Creixell. Diuen que un tros d'aquell vaixell pirata encara es conserva a Cal Isidret, una de les antigues cases del nucli històric de Creixell.
També ens ha explicat que la plaça Major va patir tres atemptats amb dinamita l'any 1884, un d'ells contra l'edifici de Cal Figuerola, l'edifici on actualment hi ha el banc BBVA. Curiosament aquí les autoritats hi van trobar una máquina per a falsificar diners.
Moltes gràcies a tothom!
📸 Josep Maria Solé
📷 Creixell.Crims
📷 Josep Xufré

Accions del document