FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT DE CREIXELL - LA MINERVA 2023

Us compartim el programa d'actes de la Festa Major del Santíssim Sagrament - La Minerva 2023 de Creixell, que tindrà lloc a la nostra Vila els dies 15, 16 i 17 de setembre.

Friday 08 September 2023

FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT DE CREIXELL

US PODEU DESCARREGAR EL PROGRAMA AQUÍ

La Festa del Santíssim Sagrament de Creixell o de la Minerva s’escau sempre el tercer  diumenge  de setembre.

A Creixell, el tercer diumenge de setembre, es celebra la Festa Major del Santíssim Sagrament. Aquesta te origen a l’Edat Mitjana on la pesta assolava els municipis i la vila de Creixell no en va ser una excepció. Els vilatans es van refugiar a l’església fugint de la infecció mortal. Van beneir el menjar que portaven i van aguantar fins que la malaltia va desaparèixer del poble. Per aquest motiu la celebració es fa en honor al Santíssim Sagrament, i un del actes més importants és la benedicció de les coques i la professó del Pa Beneït.
Fa uns 400 anys es va crear la confraria de la Minerva encarregada de vetllar pel Santíssim Sagrament. El treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de mes i el portaven a les cases on hi havia malalts. Les famílies ho feien saber posant plantes a la porta i es per això que avui en dia es fan altars adossats a les façanes de les cases.
Amb els anys desapareix la confraria i es decideix fer la celebració el tercer diumenge de setembre coincidint amb el final de la verema.

Aquesta festa es feia antigament per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb blondes i amb les coques en processó fins a l’església. També porten uns cistells amb vi dolç. El vi i les coques es beneeixen a Missa i són repartits entre tots els assistents, que poden menjar i veure la coca i el vi dins de l’església com un fet excepcional.

Després de l’Ofici Solemne, es fa la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila, acompanyats de la cobla..

Quan això s’acaba a la porta de l’església es fa la subhasta de la Coca del Goig i els diners recaptats es donen íntegrament a la parròquia de Sant Jaume de Creixell.  Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó. Creixell té també un Ball de Diables que constitueix el Seguici Popular a la Processó i que participen activament a totes les activitats culturals del municipi. 

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva.

El gegant representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França per poblar el municipi de Creixell.

La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens a Creixell des de l’any 1620.

Aquesta festa és la Festa Major Grossa, la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre.

Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Pero quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.


PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA MAJOR DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT - LA MINERVA 2023

Aquí teniu el programa d'actes de la Festa Major del Santíssim Sagrament - La Minerva 2023 de Creixell:👇


DIVENDRES 15 de SETEMBRE

🟢21:30h. Servei de BAR amb soparts i begudes a la pista esportiva municipal amb el Ball de Diables de Creixell

🟢23:00h. A la pista esportiva municipal DJ'S PARTY amb el DJ LLUÍS. Música dels 80's. Entrada Lliure.

DISSABTE 16 DE SETEMBRE

🟢De 12h a 14h a la rambla de les Moreres VERMUT MUSICAL a càrrec de Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell amb jocs tradicionals per a petits i grans.

🟢22h CORREFOC amb el Ball de Diables de Creixell i l'Aguilot de Bonastre Aguilots de Bonastre Recorregut: Carrer Esglèsia, Carrer Nou, Avda. Doctor Pujol, Carrer Sant Jaume i finalització a Cal Cabaler. Casa de Cultura Creixell . Seguiu els consells de seguretat i recomanacions que es publicaran a banda.

🟢23h A la pista esportiva municipal BALL amb el grup MAIKA BAND. I tot seguit DJ'S PARTY amb el DJ Lluís. Música dels 90's i 00's.

DIUMENGE 17 DE SETEMBRE

🟢11:45h Processó del PA BENEÏT. Sortida des de la Casa de la Vila fins a l'Esglèsia.

🟢12h OFICI SOLEMNE a l'Esglèsia de Sant Jaume. PROCESSÓ del SANTÍSSIM SAGRAMENT amb l'acompanyament de la Cobla Ministrers Espremulls. I SUBHASTA DE LA COCA DEL GOIG.

DISSABTE 23 DE SETEMBRE

🟢10h. Al Casal Municipal OPEN DE DOMINO a càrrec de l'Associació Domino Tarragona

NOTA: Hi haurà servei de BAR amb sopars i begudes a càrrec del Ball de Diables de Creixell. En cas de pluja les activitats que es pugui es faran al Casal Municipal.


Accions del document