L´Ajuntament de Creixell fa oficial la suspensió de la Festa Major de Sant Jaume 2020 fins al setembre per la Covid-19

Els actes programats pels dies 24, 25 i 26 de juliol de 2020 queden ajornats a causa dels rebrots del coronavirus.

Tuesday 21 July 2020

 

 

Enguany, el dia 25 de juliol no hi haurà Festa Major de Sant Jaume a Creixell.

L’Ajuntament de Creixell ha fet oficial avui la suspensió de la Festa Major de Sant Jaume 2020 i de tots els actes oficials que s’havien de celebrar a causa de la Covid-19.

 

La regidora delegada de l’àrea de Festes Pili Romero explica que s’havia endarrerit la presa de la decisió final tant com s’ha pogut amb la voluntat de poder celebrar les festes de Sant Jaume amb seguretat.

 

Però amb l’actual evolució de la pandèmia i els rebrots a Catalunya. es fa difícil garantir al 100% la seguretat del públic assistent als actes programats.

 

Per la qual cosa, finalment ha calgut prendre aquesta dràstica decisió de suspendre la Festa Major de Sant Jaume 2020, que ha estat presa de comú acord entre els membres de l'equip de Govern Municipal.  S'han posposat els actes programats per al proper tercer cap de setmana del mes de setembre, si la situació de la pandemia ho permet

 ---------------------

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans en deiem la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parroquia i del poble, Sant Jaume, que s’escau el 25 de juliol. El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l’Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l’envelat de darrera del Castell i mes tard va pasar a la plaça Major. Actualment la majoria d’actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l’olla. Amb el pas del temps, molts d’aquests entreteniments han desaparegut i n’han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent. A la majoria de les cases es feia i es continua fent encara un gran àpat, al qual hi són convidats els parents i amics forànis. Actualment la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament. Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produit pel fenómen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume está molt més reixida d’actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa.

Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Pero quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

La Corporació Municipal de l’ajuntament de Creixell ja està treballant per poder celebrar cel-lebrar les Festes de Creixell el tercer cap de setmana de setembre si la situació de la pandèmia de la Covid19 a casa nostra ho permet.

 

Accions del document