L'ÀREA DE CULTURA ENGEGA EL PROJECTE "CREIXELL FA MEMÒRIA"

ES TRACTA D'UN PROJECTE DE MEMÒRIA HISTÒRICA, ENCARREGAT A L'ANTROPÒLEG JORDI SUÑÉ, QUE RECULL ELS TESTIMONIS DE LA GENT GRAN COM A LLEGAT PER A FUTURES GENERACIONS.

Wednesday 09 February 2022

El darrer trimestre de 2021 es va engegar ,des de l'Àrea de Cultura i Patrimoni del nostre ajuntament, el programa de recerca històrica "Creixell fa memòria".  L'objectiu del projecte és recollir els testimonis de la gent gran, les seves vivències, el naixement dels infants, els estudis, l'esport, el lleure, les festes i celebracions, en resum, la vida al municipi. Per a dur a bon terme aquest projecte, la regidoria de cultura compta amb un equip encapçalat per l'antropòleg Jordi Suñé, que té el suport del dinamitzador cultural Sergi Clofent i el càmera Pau Josa. La seva tasca consisteix en entrevistar persones majors de 60 anys de Creixell per tal de conèixer les seves vides i el passat més recent del municipi. D'aquí que la recerca es focalitzi en el segle XX, la qual cosa permet retrocedir fins a dues generacions anteriors per evitar que amb la seva marxa es perdi la memòria de la comunitat. Aquests relats són enregistrats i il·lustrats amb imatges i documents personals escanejats. Fins ara, el projecte ha tingut molt bona acollida i una resposta excel·lent de les persones participants.

Aquest rastreig històric ens permetrà compilar l'evolució de la vida quotidiana en el temps : la feina a pagès, l'emmagatzematge dels productes agraris a les cases, el funcionament de les eres, el primer turisme, les sínies, la vida a les masies, l'escola, els parts a casa, les festes, els oficis, en definitiva, el dia a dia de Creixell.  Segons ens explica el mateix Jordi Suñé, el que més els ha cridat l'atenció és l'important i   ben organitzat moviment de lleure que el jovent de Creixell tenia durant la dècada dels 60 i 70, al mateix municipi.

Per iniciar aquest projecte, es van enviar cartes des de l'Ajuntament a totes les persones de 60 anys en endavant nascudes a Creixell. Ara es vol fer una crida a totes les persones relacionades amb Creixell que vulguin explicar-nos les seves vivències al municipi o que puguin aportar algun tipus de document (fotografies,cartes,actes, etc.) Qui vulgui participar en CREIXELL FA MEMÒRIA s'ha de posar en contacte amb la Biblioteca Municipal BIBLIOCREIXELL, tel. 977803400 en horari de 9 a 13:30 h. i de 16 a 19 h. per tal de convenir una cita amb l'equip investigador.

 

Accions del document