POSSIBLE POSTA D'OUS DE TORTUGA BABAUA A LES PLATGES DEL TERRITORI, INCLOSA LA PLATJA DE CREIXELL

Des d'avui i fins el proper dilluns cal estar alerta ja que es preveu la posta d'ous d'una tortuga babaua (o careta) a les platges entre Calafell fins a Salou, inclosa la platja de Creixell. En cas de veure el rastre, acoteu-lo i no deixeu que ningú s'hi acosti i truqueu ràpidament al 1️⃣1️⃣2️⃣ i/o a la Policia Local de Creixell al 977 80 20 10.

Friday 02 July 2021

ÀREA DE MEDI AMBIENT
 
🐢🥚Des d'avui i fins el proper dilluns es preveu la posta d'ous d'una tortuga babaua (o careta) a les platges entre Calafell fins a Salou.
 
El primer niu, custodiat per voluntaris del Gepec, està a la platja de Calafell. Per tant, hi ha la possibilitat de que la tortuga torni a posar ous en qualsevol platja del territori, inclosa la platja de Creixell.
 
❗️En cas de veure la tortuga és molt important no destorbar-la.
 
🚫 no aixequeu la veu, no la il·lumineu ni feu fotos.
Mantingueu una distància mínima de 30 metres.
 
👉🏼En cas de veure el rastre, acoteu-lo i no deixeu que ningú s'hi acosti i truqueu ràpidament al 1️⃣1️⃣2️⃣ i/o a la Policia Local de Creixell al 977 80 20 10.
 

La tortuga babaua (Caretta caretta) és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Pot pondre entre 100 i 120 ous per niu a la sorra de la platja, i el període d’incubació pot arribar a durar més de dos mesos! Els ous solen fer eclosió a la nit, donant pas a una escena màgica en què les petites tortuguetes fan camí cap al mar sota la llum de la lluna!

Tenim tortugues marines?

Sembla mentida, però sí! La tortuga babaua està retornant a les nostres platges per reproduir-se i pondre els ous. Desenes de tortuguetes podrien néixer a les nostres platges si cuidem els seus nius!

Per què és tan important la protecció dels nius?

Tot i ser l’espècie de tortuga més abundant del Mediterrani, la seva situació està molt lluny de ser idònia. La contaminació marina, l’allau de deixalles als nostres oceans, la captura accidental de tortugues han provocat que la tortuga babaua estigui malauradament considerada espècie vulnerable. Les platges on pon els ous, per si no fos prou, estan desapareixent. En greu estat de conservació, és essencial que cada ou del niu pugui convertir-se en una tortuga més als nostres oceans!

Podem salvar la tortuga babaua?

Protegir els ous de tortuga babaua fins que neixen les tortuguetes és vital per la seva supervivència, però cal un canvi molt més ampli per revertir la situació crítica en què es troba aquesta espècie.

Cal salvar el mar des de terra endins: hem d’evitar l’ús de plàstics d’un sol ús que acaben al mar, una transició cap a l’ecològic des del sector de l’agricultura i la ramaderia, deixar de contaminar els nostres rius, entre molts altres factors, serà impossible millorar l’estat actual del nostre mar.

El repte és immens, però cuidar els nostres mars i oceans és l’única solució per salvar la tortuga babaua i les espècies marines.

 

Accions del document