PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA MAJOR DE SANT JAUME - CREIXELL 2021

Amb actes del 17 al 31 de juliol de 2021. A causa de l'actual situació de la pandèmia s'han anulat diferents actes previament programats com la Caminada Popular o els Tallers de Balls

Wednesday 14 July 2021

A causa de l'actual situació de la pandèmia de la Covid 19, des de l'àrea de Festes de l'ajuntament de Creixell s'han hagut d'anular diferents actes que ja estaven prèviament programats, tals com la XVII Caminada Popular, els Tallers de Balls, el parc aquàtic infantil o el ball amb orquestes. Tampoc es farà el tradicional Pregó des del Balcó de la Casa de la Vila ni la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila. Tampoc hi haurà el Correfoc ni el Seguicci Popular

Així doncs finalment podeu consultar el programa d'actes definitu  AQUÍ

Us adjuntem també el cartell de la Festa Major que enguany ha realitzat la dissenyadora creixellenca Elisabet Bosch, amb el nom artístic de Betty Ghould.

El cartell representa una finestra gótica i la gàrgola (una figura de pedra que simbolitza un animal) que hi ha a ca la Miquelina, una de les torres medievals del segle XIV que tenim a Creixell. També hi apareix el gegant Gilmundo de Creixell i Sant Jaume, el patró de la Vila.

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans en deiem la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parroquia i del poble, Sant Jaume, que s’escau el 25 de juliol. El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l’Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l’envelat de darrera del Castell i mes tard va pasar a la plaça Major. Actualment la majoria d’actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l’olla. Amb el pas del temps, molts d’aquests entreteniments han desaparegut i n’han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent. A la majoria de les cases es feia i es continua fent encara un gran àpat, al qual hi són convidats els parents i amics forànis. Actualment la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament. Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produit pel fenómen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume está molt més reixida d’actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa.

Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Pero quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

La Corporació Municipal de l’ajuntament de Creixell ja està treballant per poder celebrar cel-lebrar les Festes de Creixell el tercer cap de setmana de setembre si la situació de la pandèmia de la Covid19 a casa nostra ho permet.

Accions del document