PROGRAMA D'ACTES DE LA FESTA MAJOR DE SANT JAUME 2024 DE CREIXELL

Del 19 al 28 de juliol tindran lloc diferents actes populars per a tots els públics.

Wednesday 10 July 2024

US PODEU DESCARREGAR EL PROGRAMA  A Q U Í

 

Creixell celebrarà la Festa Major de Sant Jaume del 19 de juliol al 3 d'agost, amb la Processó com a element central de la festivitat.

El Pregó del Ball de Diables dona el tret de sortida

El programa d’actes s’iniciarà el proper  divendres 19 de juliol, a les 20 h, amb el tradicional Pregó de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament, que anirà a càrrec del Ball de Diables de Creixell.

A les 22 h, la plaça del Mirador serà l'escenari d'un espectacle teatral de desgreuge i dignificació de totes les dones condemnades per bruixes. L'obra, interpretada per Bruixes del Baix Gaià -grup de teatre amateur feminista de l'associació Papallones Liles- és apte per a tots els públics.

El foc tornarà a ser el protagonista dels actes de l'endemà dissabte 20 de juliol, amb l'Encesa del Foc, a les 21 h, des del balcó de l'Ajuntament de Creixell, a càrrec del Ball de Diables. A continuació, a les 22 h, a la plaça del Mirador, els diables oferiran un Ball Parlat amb Cercavila de Foc. Per acabar el dissabte, de les 23:30 h a les 3 h de la matinada, a la pista esportiva, es podrà gaudir de la Festa Jove, amb Xatarra Produccions.

El diumenge 21 de juliol, a partir de les 7 del matí, els més matiners podran participar en la XVIII Caminada Popular "Creixell-La Mina de Gibert-Creixell". El punt de sortida serà la Rambla de les Moreres, on es lliuraran els dorsals. Les places són limitades.

Ja a la nit, a les 22:30 h, a la pista esportiva, es podrà gaudir de versions de rumba i pop, amb Toni Torres Band. 

Les activitats es reprendran el 23 de juliol, a les 22 h, amb una sessió de cinema a la fresca, amb la projecció de la pel·lícula 'Vaya vacaciones', per tots els públics. 

L'endemà dia 24, a les 20 h, a la platja (zona xiri Esclat) s'oferirà una classe de ioga, a càrrec del Club Esportiu Gimnàs Creixell. I a les 22:30 h, a la zona Xiri Quijote de la platja, es podrà gaudir de les havaneres a càrrec del grup Xarxa. Com és tradició, a la mitja part, es servirà ron cremat. 

Processó de Sant Jaume

El dia 25 de juliol, Sant Jaume, a les 11.45 h, s'iniciarà el recorregut amb l’acompanyament de les autoritats, des de l’Ajuntament a l’Església, on a les 12 h s’oficiarà la missa.

Després de l’Ofici Solemne es donarà pas a la Processó de Sant Jaume, que encara avui en dia conserva la tradició creixellenca de participar, al costat de les autoritats de l’Ajuntament, el jutge de la pau i el cap de la policia local.

Durant l’acte, es passejarà la imatge del Sant Patró pels carrers de la vila. Enguany participarà també la Colla de Diables de Creixell.

La festa es reprendrà a la tarda, a les 19 h, a la plaça Major, amb la Ballada de Sardanes amb la Cobla Cossetània. A les 22:30 h, serà el torn del grup musical Jamaika Band, que oferirà el Ball de Festa Major a la pista esportiva.

Actes posteriors

Els actes tornaran l’endemà, divendres 26, a les 23 h, a la pista esportiva, amb el Concert i Ball de Gala amb l'orquestra La Chatta.

El 27 de juliol, de les 17 al 19 h, es celebrarà la Festa d'Inflables a la piscina municipal. A les 22 h, es podrà gaudir d'un Karaoke a la pista esportiva i, seguidament, d'una sessió de DJ.

Les activitats de diumenge 28 de juliol es desenvoluparan a la zona esportiva. A les 08:30 h, a la platja del Gorg de Creixell (Gavina), se celebrarà la Trobada Marxa Aquàtica de l'associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. 

Ja a les 19 h, a la zona verda de la Urbanització Les Sínies, es disputarà la Milla de Creixell. A les 20 h, tindrà lloc l'exhibició de les noies de Happy Dance. A les 21 h, es farà el Taller i Jam de Swing amb Swing Airlines. La jornada es tancarà, a les 23:55 h, amb el Castell de Focs a càrrec de la Pirotècnia Estalella. 

El divendres 2 d'agost, a les 23:30 h, a la zona esportiva, es podrà gaudir de l'actuació d'Star Ways Vol.1 de Da Igual.

Open de Pesca

El dissabte 3 d'agost, a les 21 h, hi haurà el concurs Open de Pesca al llançat 2024. Per sol·licitar més informació i inscriure’s cal contactar al telèfon 644 516 513 o a la botiga Only Fishing de Creixell. 

Història de la Festa Major de Sant Jaume

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans es deia la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parròquia i del poble, Sant Jaume, que s'escau el 25 de juliol.

El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d'aquesta celebració. Només s'ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l'Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l'envelat de darrere del Castell i més tard va passar a la plaça Major. Actualment la majoria d'actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal.

En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l'olla. Amb el pas del temps, molts d'aquests entreteniments han desaparegut i n'han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent.

Avui, la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume.

Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produït pel fenomen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume està molt més reeixida d'actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre.

Abans aquesta festa era la festa major grossa. Es feia per commemorar que la verema ja s'havia acabat. Però quan l'agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

Accions del document