PROGRAMA D'ACTES DEL 25N A CREIXELL - DIA INTERNACIONAL DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Des de l'ajuntament de Creixell hem organitzat diferents actes els dies 25, 26 i 27 de novembre amb la col-laboració dels col-lectius Papallones Liles i Dones de Creixell.

Thursday 17 November 2022

DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

CREIXELL 25,26 I 27 DE NOVEMBRE DE 2022

Us podeu descarregar el programa d'actes  A Q U Í

 

 

El Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999, se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal.

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé Mirabal, que viu a Bèlgica, és l'única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.[3][4]

 La proposta perquè se celebrés en aquesta data la va realitzar la República Dominicana, amb el suport de 80 països. La violència contra les dones es presenta en molts àmbits: física, sexual, psicològica i econòmica, totes les quals s'interrelacionen i les afecten en diferents nivells.

Alguns tipus de violència, com el tràfic de dones, creuen les fronteres nacionals. Les dones que experimenten violència sofreixen una varietat de problemes de salut, i es disminueix amb això la seva capacitat per participar en la vida pública. La violència contra les dones afecta famílies i comunitats de totes les generacions i reforça altres tipus de violència prevalents en la societat. No està confinada a una cultura, regió o país específic, ni a grups particulars de dones en la societat. Les arrels del fenomen jeuen en la discriminació persistent cap a les dones. Fins al 70 per cent de les dones experimenta violència en el transcurs de la seva vida..

 

PROGRAMA ACTIVITATS DEL 25 N A CREIXELL

DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

 

25 DE NOVEMBRE

12h Davant de l’Ajuntament Acte institucional Lectura del Manifest del 25 de novembre Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

 

26 DE NOVEMBRE

11h A la Rambla de les Moreres. Repàs dels murals fets contra la violència masclista a càrrec de Papallones Liles de Creixell.

12h. A la plaça del Mirador, Pintada del banc en contra de la violència vicaria.

18:30h. A Cal Cabaler.CLIP TEATRAL BARBÀRIE a càrrec de Papallones Liles

19h. A Cal Cabaler Xerrada violència de gènere i un refrigeri a càrrec del Co-lectiu Dones de Creixell.

 

27 DE NOVEMBRE

 

12h. A la Plaça Major. Acte commemoratiu Teixint Estrelles al Cel.

18h. Al Casal Municipal, presentació del documental Patriarcado: el organismo nocivo. I finalment un col·loqui.  

 

Accions del document