RODA DE BERÀ I CREIXELL PATEIXEN LA MALA PRAXIS DELS PROFESSIONALS DE LAJARDINERIA AMB LA GESTIÓ DE LES RESTES VEGETALS

El consistori creixellenc ha reportat un increment de la recollida de les restes vegetals, atès que aquests professionals utilitzen ara els contenidors de Creixell per abocar-hi la poda

Wednesday 31 January 2024

 

 

Roda de Berà i Creixell pateixen la mala praxis dels professionals de la jardineria amb la gestió de les restes vegetals

 

L’Ajuntament de Roda de Berà ha reorganitzat el servei de recollida de la poda, centralitzant-lo en la Deixalleria, per evitar l’ús indegut que una part de la ciutadania i empreses de jardineria estaven fent dels contenidors de la via pública.

 

El consistori creixellenc ha reportat un increment de la recollida de les restes vegetals, atès que aquests professionals utilitzen ara els contenidors de Creixell per abocar-hi la poda.

 

 Amb l’inici del nou any, l’Ajuntament de Roda de Berà va iniciar una reorganització del servei de recollida de les restes vegetals amb la retirada dels contenidors de la via pública. L’objectiu era evitar l’ús indegut que una part de la ciutadania i empreses de jardineria estaven fent del servei i optimitzar recursos.

 

La decisió del consistori rodenc, però, ha tingut conseqüències per a l’Ajuntament de Creixell, que ha vist com les restes vegetals abocades als contenidors o abandonades a la via pública s’han incrementat considerablement durant aquest mes. La hipòtesi amb més sentit i que defensen els dos alcaldes, Pere Virgili i Montserrat Muñoz, seria que els industrials que fins al desembre utilitzaven les caixes metàl·liques de Roda de Berà de forma il·legal per estalviar-se el cost de la planta de tractament de residus, es desplacen ara fins a Creixell per continuar amb aquesta mala praxis. Aquests professionals estan obligats a portar les restes vegetals derivades del seu treball a una planta de tractament i, de fet, és un concepte que ja cobren al seus clients. Ambdós batlles creuen que no només serien industrials de Roda de Berà, sinó també d’altres municipis veïns, com ja succeïa també a Roda.

 

L’ús indegut dels contenidors, on també s’hi abocaven andròmines i altres residus de tot tipus, havia provocat un sobre cost molt elevat per a les arques municipals del consistori rodenc, ja que la presència d’impropis als contenidors metàl·lics de la poda havia arribat a incrementar fins a un 130% el cost del tractament d’aquests residus; un augment que l’equip de Govern no volia que revertís en la ciutadania.

 

Per aquest motiu es va prendre la decisió de centralitzar el servei de recollida de la poda a la Deixalleria, on la ciutadania i els petits industrials -amb menys de tres treballadors- poden dipositar les restes vegetals, fins a 200 quilos al dia. Pel que fa a les petites restes vegetals, no llenyoses, es poden continuar abocant al contenidor marró, el d’orgànica.

 

Ambdós ajuntaments vigilaran de forma exhaustiva per evitar els abocaments il·legals i sancionaran a les empreses i a la ciutadania que no compleixin amb la normativa vigent.

 

En el cas de Roda de Berà, l’ordenança de civisme i convivència ciutadana prohibeix buidar, abocar o dipositar qualsevol mena de residu a la via pública. Fer-ho comporta sancions de fins a 750 euros. Durant l’any 2023 es van obrir 27 expedients sancionadors i es van fer 51 advertiments. Enguany, des de l’1 de gener, són 3 els expedients iniciats per abocaments il·legals.

 

Pel que fa al municipi de Creixell, les sancions poden arribar fins als 450 euros, tot i que està prevista una modificació de l’ordenança per tal d’endurir aquestes penalitzacions.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accions del document