SI VOTES AQUÍ, MATRICULA ELS TEUS FILLS I FILLES AQUÍ: EL CRIT DE LES ESCOLES SEGREGADES

El Col.lectiu d'Escoles contra la Segregació, entre elles l'Escola Les Eres de Creixell, intensifica la campanya de sensibilització aprofitant els comicis d'aquest diumenge 28M: centres de màxima complexitat que faran de col.legis electorals es trobaran amb cartells animant els veïns a escolaritzar-hi els seus infants.

Wednesday 24 May 2023

SI VOTES AQUÍ A L'ESCOLA DE CREIXELL, MATRICULA ELS TEUS FILLS I FILLES AQUÍ: EL CRIT DE LES ESCOLES SEGREGADES 

Catalunya som més de 400 escoles, instituts i instituts-escola en què s’hi escolaritzen altes proporcions d’alumnat de famílies molt més vulnerables socialment que no pas ho és el nostre entorn.

L'escola les Eres de Creixell, se suma a la campanya: Votes aquí? Matrícula els teus fills i filles aquí!
Ja que és l'única escola del municipi i són moltes les famílies que decideixen no matricular als seus fills i filles aquí.

 

Diversos estudis assenyalen que aquests alts índexs de segregació escolar són superiors a la segregació residencial que hi ha arreu del país.

Vivim junts, però ens escolaritzem en escoles diferents. La majoria d’aquestes escoles amb alts nivells de complexitat ens trobem en barris heterogenis, on famílies de classe mitjana, famílies humils, famílies autòctones i famílies nouvingudes convivim amb total normalitat.

 

Quan hi ha eleccions, com aquest 28 de maig de 2023, aproximadament uns 140 d’aquests col·legis esdevenim col·legis electorals. 

Evidentment que a Catalunya no hi ha 140 districtes electorals ‘complexos’. A Barcelona no hi ha 65 barris ghettitzats, a Badalona no hi ha 15 barris complexos, a Sabadell no hi ha 21 barris amb dificultats socioeconòmiques… 

En canvi, hem de tenir en compte que per exemple a Barcelona, una de cada quatre escoles públiques és ‘de màxima complexitat’!

 

Així doncs, el diumenge 28 de maig, uns 600.000 catalans de tota mena votareu en aquests col·legis ‘de màxima complexitat’. Col·legis que teniu a costat de casa. Col·legis que, per un dia, serem el col·legi del barri.

I volem que, de la mateixa manera que us hi apropareu aquest diumenge, també us hi apropeu els 364 dies restants de l’any. Volem que els fills i filles de les famílies veïnes siguin els companys de classe dels nostres fills!

Volem ser escoles representatives dels nostres barris.

 

Podríem pensar que la segregació és culpa de l’urbanisme si els centres més complexos estiguessin majoritàriament situats en els barris aïllats i municipis molt empobrits, però en la majoria de casos no és així.

En general, les escoles i instituts segregats ens trobem en barris socialment equilibrats, a uns pocs centenars de metres d’altres escoles on trobem pocs alumnes vulnerables.

 

A l’hora d’escolaritzar els fills i filles, generalment les famílies més afavorides i amb alt capital cultural defugen aquestes escoles per buscar-ne activament d’altres que acullin alumnat d’un mateix estatus socioeconòmic i cultural. Triar escola també és una decisió política.

 

Aquest fenomen és el que precisament ens hem proposat de posar sobre la taula aquest #28M per tal d’interpel·lar el veïnatge que tan sols ens visita quan ha de dipositar la papereta a l’urna.

I volem que els nostres veïns que vénen a votar un dia… siguin les nostres famílies tot l’any!

De fet, un 76,2% de catalans està molt d’acord o d’acord amb l’afirmació “Cal garantir que totes les escoles acullin proporcions semblants d’alumnes de nivell socioeconòmic més baix”, segons l’Enquesta metodològica i d’actituds sociopolítiques del CEO. Només un 4,7% la rebutja, i un 19,1% se situa en una postura intermèdia. 

 

La diversitat a l’escola és una de les millors coses que li poden passar als nens i nenes, i hi ha molts nens que d’això no en poden gaudir.

Ens ajudes a corregir-ho?

 

També volem interpel·lar les administracions públiques -tant el Departament d’Educació com els nous ajuntaments que sorgiran dels comicis- perquè prenguin mesures per reduir la segregació escolar.

La segregació escolar és un fenomen polític. I s’ha de resoldre amb política. Política entesa en el sentit ampli, com a polis grega.

Els nous ajuntaments que surtin dels comicis tenen la seva responsabilitat en reduir la segregació escolar.

I si és un problema polític, cal valentia política per resoldre’l.

Accions del document