MOSSEN FRANCESC MUNDI I PEDRET

Rector de la Parròquia de Sant Jaume de Creixell, professor universitari i escriptor.

Mossèn Francesc Mundi i Pedret va néixer a Montbrió del Camp (Baix Camp) el dia 22 de maig de l’any 1931 i va morir a Tarragona el dia 4 de març de 1996. Les seves despulles reposen al Cementiri de Creixell,  en una tomba molt senzilla excavada expressament al terra, davant de la capella del propi Cementiri, ja que així ho va voler el propi Mossèn Mundi. Segons ell pensava, d’aquesta manera tots els creixellencs i creixellenques trepitjarien la seva tomba i estarien mes en contacte amb ell.

Mossèn Mundi va esser nomenat Rector de la Parròquia de Creixell l’any 1971,i hi va exercir el seu ministeri sacerdotal al llarg de poc mes de vint anys. Tal era la seva estimació pel poble de Creixell, i la reciprocitat que el poble de Creixell li manifestava que, la Corporació Municipal de Creixell el va proclamar en vida Fill Adoptiu de Creixell.

El Mossèn, com tothom el coneixíem, va fer una tasca molt important per  tal de reconstruir i arranjar la torre del campanar de Creixell i del coronament de la cúpula modernista que estava molt malmesa i  que havia estat construïda l’any 1917 per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, deixeble i col.laborador de Gaudí.

També varen ser molt importants les obres de rehabilitació de la pròpia església de Sant Jaume que Mossèn Mundi va impulsar amb la col·laboració de la feligresia parroquial.

Però una de les petjades mes importants que Mossèn Mundi va deixar a Creixell, durant els anys que hi va estar com a rector, va ser la seva tasca pastoral amb els joves, nois i noies de la vila. Mossèn Mundi va promoure les cantades de caramelles a Creixell i eren molt conegudes les sortides i excursions culturals que organitzava amb la joventut de la vila, arreu de Catalunya i també a d’altres comunitats autonomes.

Però Mossèn Mundi era també un brillant professor d’universitat. Era llicenciat i doctorat en Filologia Hispànica i va fer de professor durant molts anys a la Facultat de Filosofia i Lletres de Tarragona. Es va especialitzar en la investigació literària i va escriure i publicar diversos llibres tals com: Las Prosificaciones de las Cantigas de Alfonso X El Sabio, El Teatro de la Guerra Civil,  o Las Prosificaciones de 24 cantigas de Santa María.

L’any 1986, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Mossén Mundi va publicar La Tragèdia de Sant Sebastià, i amb el que va obtenir el premi d’investigació Arnau de Palomar. Mossèn Mundi disposava d’un fons bibliogràfic molt important i extens que va donar al poble de Creixell. Actualment l’ajuntament de la Vila ha integrat una part d'aquests llibres a l'Espai Mundi que s'ha habilitat a la primera planta de la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell i que tothom pot visitar.

 

 

Accions del document