La Festa del Santíssim Sagrament

 

La Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva s’escau sempre el tercer  diumenge  de setembre. Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva.

Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França.

La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb les coques en processó fins a l’església.

Es fa la subhasta de la Coca del Goig i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó. Creixell té també un Ball de Diables, un grup de trabucaires, dues colles geganteres i un grup de danses populars que participen activament a totes les activitats culturals del municipi. 

Accions del document